Ardennes Belgische BBW slijpsteen 7,5 x 3 cm
Belgische BBW slijpsteen 7,5 x 3 cm
Dit klein slijpsteentje is ideaal voor het slijpen van aardappelmesjes, zoals oa het Robert Herder molenmesje.
De Belgische Blauwe Wetsteen, afgekort de BBW, wordt ontgonnen samen met en op dezelfde locaties als de Coticule. De BBW komt voor in brede verticale lagen met daartussen de dunne Coticule-lagen. De aanwezigheid van ijzeroxide in het gesteente verklaart de blauwpaarse kleur.
De Belgische Blauwe Wetsteen bestaat uit 1 laag met een dikte tussen 13 en 16 mm. De BBW hoeft in tegenstelling tot de Coticule niet voorzien te worden van een onderlaag voor extra stevigheid. De Belgische Blauwe Wetsteen wordt enkel in rechthoekige vorm geproduceerd. De productie gebeurt artisanaal en een kleine tolerantie op de afmetingen is volkomen normaal.
Met klein gratis wrijfsteentje om de grotere steen af te vlakken.
Meer informatie
Website van de producent: Ardennes-coticule.
Meer informatie over het wetten en slijpen van je messen?
Lees dan hier meer op onze instructie PDF.
Slijpen met een Belgische Blauwe Wetsteen
Het slijpen gebeurt steeds met water. Het volstaat om het BBW-oppervlak nat te maken met water, de steen moet niet ondergedompeld worden. Met het meegeleverd wrijfsteentje wrijf je over het oppervlak van de wetsteen, de blauwpaarse slijppasta wordt snel zichtbaar.
Voor het fijne afwetwerk wordt de slijppasta in enkele stappen verdund met weinig water tot er uiteindelijk enkel water op het oppervlak aanwezig is.
Dankzij deze methode en de veelzijdige BBW is er slechts 1 wetsteen nodig voor het volledige slijpproces.
Tips
De BBW is een niet poreuze steen, hij kan niet dichtslibben.
Gebruik enkel water tijdens het slijpen, geen olie. Olie wordt enkel gebruikt bij poreuze stenen om te vermijden dat ijzerdeeltjes zich in de poriën vastzetten.
Vlak maken: Leg een stukje schuurpapier op een vlakke ondergrond. Doe er wat water op en slijp de steen vlak. Gebruik een schuurpapier met korrel +/- 80 tot 100 micron.
Levensduur steen: De levensduur hangt samen met het gebruik. Des te intensiever het gebruik des te sneller de steen opgebruikt is. Globaal genomen gaan onze slijpstenen bij normaal gebruik 20 jaar mee.